Centrum pro rodinu Ovečka, pobočka Oblastní charity Ústí nad Labem, uspořádalo v pátek 17. 5. v centrálním parku na Severní Terase již 5. ročník akce „Den rodiny s Ovečkou“, k příležitosti každoročního mezinárodního Dne rodiny.

Za příjemně jarního počasí se dostavilo mnoho spolupracujících organizací, aktivních účastníků a dobrovolníků, aby pomohli zrealizovat nemalou akci pro rodiny s dětmi. Pro děti byly na startu připraveny soutěžní kartičky, na které mohly sbírat na stanovištích razítka po splnění soutěžních úkolů. Z celkových 33 stanovišť bylo na velké louce v parku více než 20 soutěžních a za každých 10 razítek bylo možné si v cíli vyzvednout zaslouženou odměnu.  Jednotlivé aktivity probíhaly souběžně a děti si mohly vybírat, co je zrovna zaujme.

Celý program odpoledne naplnily nejen soutěžní stanoviště, ale také mnoho dalších aktivit pod vedením spolupracujících organizací. Nechyběla Policie České republiky, odbor Prevence kriminality a Silniční policie, kteří přivezli dětem ukázat policejní motorku a služební auto s polepy státní policie. Zástupci zákona nechali děti vyfotografovat na policejní motorce a rozdali policejní omalovánky. Na dalším stanovišti si účastníci mohli prohlédnout vnitřek záchranky a zeptat se záchranářů, jak probíhá první pomoc. Hasiči poučili děti o důležitých telefonních číslech a vysvětlili důležitost preventivního chování, aby nedocházelo ke zbytečným požárům.

Na stanovišti V-Relax si děti vyzkoušely boxování do pytle a trénink s profesionálními sportovními trenéry. Hned vedle mohli účastníci pokračovat malou zkouškou armádního výcviku pod vedením A.S. Ghost Czechforce. V průběhu celého odpoledne dětičky mohly navštívit několik studentů SOŠ a gymnázia Dr.V.Smejkala, kteří zajistili mnoho krásných výtvorů při malování na obličej a dále razítkové hry skákání v pytli, opičí dráhu, překlad run, hod na plechovky a hru kočka s blechami.

Velké díky patří spřízněným sociálním službám za jejich stánky s aktivitami pro děti. S realizací nám pomohli Dobrovolnické centrum, Centrum pro náhradní rodinnou péči, Státní vědecká knihovna UL, Poradna pro mezilidské vztahy, Spolek Silná rodina s výrobou kloboučků a spolek Kiwanis s panenkami. S ukázkou hudebního vystoupení se připojila též pobočka Oblastní charity Ústí nad Labem Dům Světluška a předvedli dvě vystoupení na klávesy se zpěvem.

Maminky si rády vyzkoušely dvě dílničky pro děti s tvořením drobných výtvarných děl. Pro tatínky létala nad celou plochou louky krásná letadýlka pana Mihulky. Pro tvořivé a nejmenší děti bylo připraveno malování křídou, skákání panáka a závody odstrkávadel, dále lovení ryb na háček, skákání přes švihadlo a další aktivity. Přijeli se na nás podívat též chrti z organizace Galgo v nouzi a spolek nosících maminek Housenka.

Příjemné odpoledne završilo představení cvičenců sportovního klubu Kamura Ryu Shotokan, kteří s velkým nadšením ukázali karatistické sestavy a po představení si mohli přihlížející vyzkoušet základní nácvik cvičebních prvků.

Zábavu zde našli kluci, holky, i jejich rodiče. Bylo rozdáno přes 300 soutěžních kartiček, z nichž si odměnu za aktivní účast vyzvedlo 224 dětí. Hlavním účelem Dne rodiny s Ovečkou je, jako každoročně, smysluplné strávení zábavného společného odpoledne rodičů s dětmi všech věkových kategorií, což se nadmíru vydařilo.

Rádi bychom srdečně poděkovali všem, kteří se na realizaci Dne rodiny podíleli, podpořili nás a pomáhali ze všech sil. Děkujeme UMO Severní Terasa za zapůjčení prostor v parku a záštitu pana starosty Šimanovského. Velké poděkování patří všem organizátorům, spolupořadatelům a dobrovolníkům za jejich energii a čas, který nám dobrovolně věnovali a přišli nám ochotně pomoci. Srdečně všem děkujeme.

006144

Ing. Jana Poláková

vedoucí Centra pro rodinu Ovečka
Tel.: 731 402 482 E-mail: _hyk1~l7VX~mYZhaa8HC-729g