Dětská skupina Ovečka

Kapacita:
18 dětí

Věkové složení dětí:
2 - 6 let (po dohodě možno přijmout i mladší dítě)

Provozní doba:
pondělí – pátek 7:00 – 16:30 hod.

Den zahájení služby:
23. 2. 2021

Zaměstnanci:
3 pečující osoby (chůvy) dle Zákona o poskytování služby péče o dítě v DS

Telefon do DS (chůvy):
737 896 534

Školné:
2500,- Kč/měsíc

Stravování:
Strava (oběd) zajištěna externě dodavatelem. Svačiny (dopolední, odpolední) a pitný režim zajišťují pečovatelky přímo v DS

Pobyt venku:
Zahrada DS, procházky v okolí DS (Dobětice), výlety dle věkového složení dětí a jejich fyzických schopností např. k jezeru Milada, Střekovské nábřeží, Větruše, Bertino údolí, aj.

1. Přijímání dětí do DS Ovečka
  • Do DS jsou přijímány děti od 2 let (po dohodě možno přijmout i mladší) do nástupu školní docházky, na základě odevzdání podepsané smlouvy.
  • Zdravotní stav dítěte umožňuje pobyt v DS (dítě je fyzicky i psychicky zdravé) a podrobilo se pravidelnému zákonem stanovenému očkování.
  • Dítě je schopno samostatné chůze, dítě musí být schopno ujít cca 1,5 km (procházky, výlety).
  • Dítě má osvojené základní hygienické návyky a je přiměřeně samostatné svému věku (umýt a utřít si ruce, jíst lžící apod.)
  • Dítě je schopno dlouhodobého odloučení od rodičů. Minimální denní doba pobytu dítěte v DS jsou 4 hodiny.
  • Rodiče dítěte jsou ochotni ke spolupráci s DS.
  • Alespoň jeden z rodičů má vazbu na trh práce (je zaměstnaný, vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, účastní se rekvalifikačního kurzu nebo je samostatně výdělečně činný). Tato podmínka musí být splněna po celou dobu docházky dítěte do DS.
  • Dítě může být do DS přijato i v průběhu roku, pokud to umožní kapacitní podmínky.
  • O přijetí dítěte do DS Ovečka rozhoduje vedoucí DS.
  1. Co s sebou do DS ano i ne

Oblečení a obuv:
  • pohodlné bačkory na přezutí s pevnou patou (ne pantofle),
  • pohodlné oblečení dovnitř: tepláky/legíny, tričko, mikina, punčocháče. Preferujeme tepláky/legíny + ponožky před punčocháči, z důvodu snazšího převlékání,
  • pyžamo na spaní (pyžamo si rodiče každý pátek odnášejí domů na vyprání),
  • dostatek náhradního oblečení pro případ „nehody,“ raději více kusů od všeho: spodní prádlo, ponožky, tričko, tepláky/legíny,
  • pohodlné oblečení na ven dle ročního období a teploty: tepláky, mikinu, bundu, pevné boty,
  • dle ročního období: čepice, rukavice teplé i slabší (palčáky), šála/nákrčník, kšiltovka,
  • holínky a pláštěnku či nepromokavou bundu s kapucí (celoročně),
  • rodiče prosíme o podepsání všech věcí, oblečení, i bot dítěte.

Hygienické potřeby:

• balení plen - podepsané (ti, kdo je potřebují) a vlhčené ubrousky,
  • má-li někdo např. krém na ekzém, můžete ho donést (podepsaný) k namazání během dne,
  • je-li dítě citlivé na prací prášky, je možné donést si vlastní povlečení a nepropustné prostěradlo, které si každý pátek odnesete domů na vyprání.

Ostatní:

• lahev na pití,
  • batůžek na výlety,
  • na tvoření: zástěrka/staré velké tričko - s dětmi budeme často vyrábět, malovat a bohužel se neubráníme nějakému ušpinění na oblečení, záleží čistě na Vás, zda si něco donesete,
  • plyšák, dudlík, usínáček, polštářek, za donesené hračky nezodpovídáme.

Co nenosit:

• sladkosti (bonbónky, lízátka…) - děti mají během dne zajištěnou pestrou stravu a vystavujeme se otázkám ostatních dětí, proč ony sladkost nemají,
  • drobné a složité hračky s mnoha součástmi, často se nám ztrácí a jiné děti by je mohly spolknout,
  • řetízky, přívěsky na krk, prstýnky - hrozí nebezpečí úrazu, zachycení při hře a zranění.
  • Snídani – děti přichází z domova vždy již nasnídané

Zdravotní péče a bezpečnost v DS

• Za bezpečnost dětí v DS odpovídají v plné míře pečující osoby/chůvy a to od doby převzetí od jejich zákonného zástupce, až do doby předání zástupci dítěte nebo jím pověřené osobě.
  • Do DS mohou rodiče přivést pouze děti zdravé, které nemají žádné příznaky nemoci či infekce.

Do DS nepatří dítě:
  • pokud má zvýšenou teplotu nebo horečku (od teploty 37°C výše), a to i pokud mělo teplotu den před nástupem do DS či bakteriální (jak „bílou“, tak „ zelenou“) rýmu, až do úplného vyléčení
  • pokud má intenzivní kašel vlhký, suchý či příznaky laryngitidy (štěkavý kašel)
  • pokud má dítě infekční onemocnění s vyrážkou (plané neštovice, 5. a 6. nemoc, syndrom ruka-noha-ústa, spála…)
  • pokud dítě zvrací nebo má průjem, a to i pokud dítě zvracelo nebo mělo průjem den před nástupem do DS, dítě zůstává v domácím léčení tři dny po odeznění příznaků průjmu nebo zvracení
  • pokud bere antibiotika nebo je v rekonvalescenci
  • pokud má opar na rtu (v době, kdy je nalitý puchýřek)
  • pokud má zánět spojivek, až do úplného uzdravení (5 – 7 dní)
  • pokud má infekční bakteriální puchýřnaté onemocnění kůže (impetigo)
  • pokud má dítě moluska/virové bradavičky
  • pokud má parazitární onemocnění (vši, roupy)
  • pokud je po očkování (v případě, že jste byli s dítětem na očkování, ten den již do kolektivu nastoupit nemůže)

V případě akutních infekčních stavů nepodáváme dětem žádné léky.

• Výskyt každého infekčního onemocnění v rodině hlásí rodiče ihned vedoucí chůvě DS. Po vyléčení infekčního onemocnění přijímáme dítě s potvrzením od lékaře, které nám zaručí jeho plné zdraví.
  • Při náhlém onemocnění dítěte jsou rodiče telefonicky informováni o daném stavu a jsou povinni si dítě co nejdříve z DS vyzvednout.
  • V případě školního úrazu dítěte je pečující osoba povinna zajistit prvotní ošetření dítěte, v případě nutnosti i následné lékařské ošetření. Rodiče jsou vyrozuměni bezodkladně.

Školním úrazem je úraz, který se stal dítěti při výchově a vzdělávání a při činnostech, které s nimi přímo souvisejí. Školním úrazem je rovněž úraz, který se stal dětem při akcích konaných mimo DS, organizovaných DS a uskutečňovaných za dozoru pověřené odpovědné osoby. Jedná se zejména o úrazy dětí na vycházkách, výletech, zájezdech, exkurzích. Školním úrazem není úraz, který se stane dětem na cestě do DS a zpět.

• V případě úrazu dítěte je pečující osoba povinna udělat zápis do Knihy úrazů, která je umístěna na nástěnce nad schody. V přípravně jídla mají pečující osoby vybavenou lékárničku.
  • Pečující osoby nesou odpovědnost za dodržování hygieny, přiměřené větrání, vhodné oblečení dětí ve třídě i venku. Dbají na dodržování pitného režimu dětí, přizpůsobují délku pobytu venku aktuálním klimatickým podmínkám (sluneční záření, vítr, mráz). Pokud to podmínky nedovolují (inverze), ven s dětmi nevycházejí a mohou využít tělocvičnu v budově.
  • Prostory DS nejsou volně přístupné zvenčí, rodič pro vstup zvoní na pracovníky DS. Rodič vyzvedává dítě vždy u branky herny DS. Každý z pracovníků, který otevírá budovu cizím příchozím osobám je povinen zjistit důvod jejich návštěvy.
  • V celém objektu DS je zákaz kouření a zákaz vstupu se psy.